top of page

how I ate the world

Son Yayınlar / Recent Posts
Arşiv / Archive

Noel keki


Noel deyince sevgili dostum Albane foie gras, soğan konfit ve Monbazillac üçlemesi için bizi evine davet eder ve hastası olduğumuzu bildiğinden bizim için aşağıda tarifini vereceğim bu muhteşem keki de yapmış olur. Esasında kekin yılbaşı konsepti ile hiçbir alakası yok, içinde tarçın vs. gibi malzemeler de bulunmuyor ama benim için Noel/yılbaşı ile özdeşleşti diyebilirim. Artık her Noel, evine gittiğimde tezgahın üstünde gözlerim bu keki arar oldu. Herkes kibarlık olsun diye bir lokma alır, sonra bir dilim daha, bir dilim daha derken kek genelde oracıkta bitiverir. Eğer olur da artarsa, kalanını bana peçete arası yapar ve yolluk olarak verir. Son gittiğimde buzdolabının üzerine yapıştırdığı tarifin bir fotoğrafını çektim ve hemen işe koyuldum:



Malzemeler:


200 gr bitter çikolata

160 gr tuzsuz tereyağı

160 gr şeker

4 kaşık un

4 yumurta


Yapılışı:


Çikolatayı tereyağı ile birlikte benmari usulü eritin. [Seçtiğiniz çikolata ve tereyağı bu kekin tadını çok değiştiriyor, inanamazsınız. Albane sırf bu kek için Fransa'dan malzeme taşıyor (Nestlé'nin tatlılar için özel olarak ürettiği bir bitter çikolata ve Président'ın tuzsuz tereyağı) ve başka bir malzeme ile yapılmasını kesinlikle reddediyor. Konu tatlıya gelince Fransızlara bence yüzde yüz güvenebilirsiniz, işlerini biliyorlar. Tabii Türkiye'de bu çikolata olmadığı ve tuzsuz tereyağını da her zaman bulamadığım için benim yaptığım kekler hiçbir zaman onun mertebesine erişemeyecek ama yine de kaliteli malzeme kullandığınız takdirde tadı inanılmaz oluyor!!! Ben %70 kakaolu güzel bir bitter çikolata (yine Nestle'nin olabilir) veya parça Belçika çikolatası kullanıyorum. Tereyağı olarak da artık marketlerde tuzsuz tereyağı satılıyor, onları tercih edin derim. Ben tuzsuz Fransız tereyağı kullanıyorum.]


Çikolata ve tereyağı eridikten sonra içine sırasıyla şeker ve un ekleyin. Daha sonra yumurtanın sarısını ekleyin, ancak eklemeden önce biraz soğuması için bir müddet kenara alın, aksi takdirde yumurtalar pişebilir.


[Genelde kek yapanlar daha az kalorili olsun diye bazı malzemeleri kısma eğilimindedir. Bu tarifte kısacaksanız belki tereyağı miktarını biraz düşürebilirsiniz. Çikolatasını azaltınca tadı kaçıyor. Şekerini azaltınca, "Hmm biraz şekersiz olmuş diyorsunuz." Yumurtayı ise asla azaltmayın, elinizdekine kek demeye bin şahit ister yoksa.]


Karışımı kek kalıbına dökün ve önceden 180°C'de ısıtılmış fırında 30 dk veya fırınınızın gücüne göre biraz daha uzun süre pişirin. Muffin kabında yapıyorsanız 15 -18 dk. Bıçak batırınca yapışmayacak hâle gelince fırından çıkarıp, kekinizi afiyetle yiyebilirsiniz.


Bu kekin yanına Fransızların sadece Noel zamanı sattıkları tatlı beyaz şarap Monbazillac inanılmaz yakışıyor. "Peh, ben tatlı şarap sevmem ki!" diyenler bu şarabı henüz tatmamışlardır. Evet tatlı ama iç baymıyor, bütün akşam içebilirsiniz. Bir fırsatını bulup da yakalarsanız kaçırmayın derim!




Etiketlerle Ara / Search by Tags
Henüz etiket yok.
© 2016 by TWO FOODIES.
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page