top of page

how I ate the world

Son Yayınlar / Recent Posts
Arşiv / Archive

Biri Soğanlı Ekmek mi Dedi?


Hani retoranlarda masaya şöyle sıcacık, pofidik soğanlı ekmek gelir ya, işte ben yemeği falan bırakıp o ekmeğe dalanlardanım. Bir, ekmek çok severim, iki karamelize soğana bayılırım. O yüzden bu tarifi bulduğumda çok sevindim.

Hiç gözünüz korkmasın, yapması çok basit.

Malzemeler;

2 orta boy soğan (piyazlık doğra, piyazlık ne? diye sorma bir internete bakıver)

25 gr. yaş maya (80 gr. ılık su ile erit)

1 çay kaşığı tuz

500 gr. beyaz un (üzgünüm bu ekmek beyaz unla oluyor, hiç kendini sağlıklı olacağım diye yorma, boşuna başka yollar deneme)

240 ml. su

Yapılışı;

Önce soğanları karamelize et. (Hah, daha burada takıldın değil mi? Yok, korkma zor değil. Tereyağında soğanlar altın rengi alana kadar kavur. Altın rengi alınca 1 tatlı kaşığı kahverengi şeker ekle ve bal rengi olana kadar kavurmaya devam et. İşte, yaptın bile) Onlar bir köşede soğurken, derin bir kapta 500 gr. una mayayı ve suyu ekle, hepsi iyice birbirine karışınca soğanı ve tuzu ekle, 3-4 dakika boyunca yoğur. Üstünü temiz bir bezle örtüp 1-2 saat (2 katı olana kadar) dinlendir.

Tezgahını unlayıp hamuru parmaklarınla açıp, yay ve rulo yapıp pişireceğin kaba yerleştir. (Kabı önceden zeytinyağıyla yağlamayı unutma) Bir kere daha üzerini örtüp 30-40 dakika dinlendir.

Önceden ısıtılmış fırına koymadan önce üstüne deniz tuzu veya ince doğranmış frenk soğanı serpiştirebilirsin.

240 derecede önce fırında suyla (ama sen de, tamam bu son. Ekmek pişirirken fırının içine bir kapla kaynar su konur ki, ekmek kuru kuru olmasın) 15 dakika, sonra suyu alıp 10-15 dakika, üstü altın gibi kızarana kadar pişir.

Ooooohhh, tam da yılbaşı öncesi, misafirlere hava atacak bir tarifin oldu. Hadi yine iyisin, afiyet olsun....

Etiketlerle Ara / Search by Tags
Henüz etiket yok.
© 2016 by TWO FOODIES.
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page