top of page

how I ate the world

Son Yayınlar / Recent Posts
Arşiv / Archive

İzmir'de "Mamma mia!" dedirten yer: Pizzeria Luna Romana

Evet, pizza severim. Kim sevmez ki? Ninja kaplumbağalar bile seviyor. Ancak o kalın Amerikan pizzalarından nerelere geldik. İtalyanlar hayatımızı kurtardı.


Güzel pizzanın ne demek olduğunu ilk defa İtalya'da yaptığım kampta öğrenmiştim. Orada Akdenizli olmanın verdiği samimiyetle olsa gerek, herkes evine bir kamp dolusu insanı, elde açma makarna ya da taş fırında pişmiş pizza yemeye davet ediyordu. Herkesin evinin arka bahçesinde taş fırını olması ayrı bir hayranlık konusu tabii. Bol malzemeli Türk/Amerikan pizzalarından sonra üstüne yalnızca iki dilim kabak atılmış bu pizzalara çok şaşırdım doğal olarak. Ancak hamuru o kadar güzel, malzemeler o kadar tazeydi ki, o tadı bir daha unutamadım.


Ben orada yediğim pizzaları burada mumla ararken İstanbul'da da popüler olmaya başladı İtalyan usulü pizzalar. Hiçbir zaman tam olarak orada yediğim gibi bir pizza ile karşılaşamasam da, damak tadımız gittikçe zenginleşti. Artık olağan hâle geldi İstanbul'da bu pizzalar bizim için.


İstanbul'dan İzmir'e taşınınca ise hiç yukarıdaki gibi bir pizzayla karşılaşacağımı tahmin etmiyordum. Komşumun tavsiyesi üzerine gittiğim bu restoran Urla'da bir iş hanının içinde. Üst katta spor salonu, alt katta tiyatro, ara katta ise ufacık tefecik bir İtalyan restoranı.




Restoranın sahibi biri Türk biri İtalyan bir çift. İtalya'da katıldıkları pizza kurslarından alınan sertifikalar dükkanın çeşitli yerlerinde asılı duruyor. İçerisi 5-6 masalı küçücük bir mekân. Çeşit çeşit biraları ve şarapları olmakla beraber insanda uzun uzadıya oturma hissi yaratmıyor maalesef... Bilemiyorum, belki iş hanının içinde bulunması sebebiyledir benim için, ancak içerisini samimi bulanlar da olabilir tabii. Kendine özgü bir havası olduğu kesin =)


Ancak restoranı görünce beklentiniz düşmesin, çünkü şunu net bir şekilde söyleyebilirim: benim Türkiye'de yediğim en iyi pizzayı yapıyor kendileri.


Şu yukarıda gördüğünüz pizzanın içindeki o kremamsı peynir yok mu her şeyi bitiriyor. Bir de hamuru tabii ki... Gerçekten enfes. Ayrıca gerçekten çok kaliteli malzeme kullanıyorlar, kendini hemen hissettiriyor.


Akşam saatlerine pek kalmıyor ama bir de çeşit çeşit tepside pizza yapıyorlar. O gün şeflerin canı ne çekerse tepside pizzalar onlardan oluşuyor. Tepside pizzalar, sipariş pizzadan farklı olarak daha kalın, içi pofidik, alt tarafı hafiften kıtır, tadına doyum olmuyor. Nedense hoşuma giden bir diğer nokta, bu pizzayı servis ederken sizin payınızı büyük parçadan makasla keserek ayırmaları.


Bu restoranın spesiyali Luna Romana. İçeriği mozarella, pastırma, mantar, peynir kreması ve karabiber. Ancak pastırma diğer malzemelerle bütünleşmiş, ne bir kokusu var ne de bir ağırlığı. Sanki başka bir şarküteri ürünüymüş gibi. Kendisine on numara beş yıldız veriyorum.


Bir diğeri Margherita ve Tartufata (yukarıdaki resimde yer alan pizza). Margherita'yı açıklamama gerek yok. Tartufata ise mozarella, füme et, mantar ve trüf mantarı ezmesinden oluşuyor. Tek kelimeyle mükemmel.


Gorgonzola meraklılarına sesleniyorum: arada tepside pizzada denk gelirseniz mutlaka alın!


Ayrıca değişik lezzetler de deniyorlar. Armola benim gördüğüm kadarıyla Seferihisar ve Urla'ya özgü bir tat. Esasen lor peyniri, süzme yoğurt ve sütün karışımı. Normalde kahvaltıda üstüne jalapeno biber veya başka bir turşuyla servis ediyorlar. Denemek isteyenler için Luna Romana'nın menüsünde armolalı pizza da bulunuyor.


Bir de tatlı meraklıları için söylüyorum: nutellalı pizza da var! Zaten yazının bu kısmına kadar okumuş olanlar, bunu gördükten sonra herhalde yola çıkmışlardır diye düşünüyorum. Anlatılmaz yaşanır...




Özetle, biz bu mekânın müptelası olduk. Her hafta en az bir kere mutlaka yiyoruz, gelen misafirlerimize de illa ki yediriyoruz. Urla'daki gurme sefelerinizin içine göğsünüzü gere gere katabilirsiniz.

Pizzeria Luna Romana

Haci İsa Mah. Nazar İş Merkezi Zemin Kat. (75.yil Cumhuriyet cad.) Urla İzmir

(Urla meydandaki Kipa'nın hemen arkasındaki sokak) 0232 754 44 05

Etiketlerle Ara / Search by Tags
Henüz etiket yok.
© 2016 by TWO FOODIES.
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page