top of page

how I ate the world

Son Yayınlar / Recent Posts
Arşiv / Archive

Antakya'dan lezzetler: Ispanak Borani

Nüfusu İskenderun'a aldırdıktan sonra devşirme operasyonum tam olsun diye mecburen Antakya mutfağına merak saldım. Oradaki en büyük keşfim ise tuzlu yoğurt!


Humus, künefe falan bunları herkes biliyor da, kimse şu güne kadar bize tuzlu yoğurttan bahsetmemişti. Kendilerine saklamışlar bu lezzeti resmen!


Tuzlu yoğurt dediğimiz şey bizim yoğurt değil, bizim yoğurda yalnızca tuz katarak da elde edemezsiniz. Hataylı teyzeler keçi sütünden yoğurt yapıp, bakır tencerelerde ağır ateşte uzun süre pişirerek, tuz ekleyerek ve karıştırarak yapıyorlarmış bunu. Bu şekilde eskiden buzdolabı olmayan günlerde, yoğurdu uzun süre muhafaza edebiliyorlarmış. Dolayısıyla, tuzlu yoğurtlu yemekleri normal yoğurtla yaparsanız muhtemelen yoğurt kesilir, hem de aynı lezzeti alamazsınız. Bu nedenle, üşenmeyin, yöresel malzemeler satan online marketlerden şu güzelliği sipariş edin, bir tanışın, anlaşın. Müptelası olacaksınız!


Malzemeler:

1 kg ıspanak

200 gr kıyma

1 soğan

2 diş sarımsak

500 gr tuzlu yoğurt

(Acı sevenler için) 1 - 2 acı kırmızı biber (taze veya kurutulmuş)

Tereyağı


Yapılışı



Yapılışı çok basit ve neredeyse normal ıspanak yemeği ile aynı: Kıymayı ve soğanı biraz tereyağıyla kavurun. Acı sevenler içine acı kırmızı biber de atabilir. Ardından ıspanakları ekleyip pişirin. Ispanaklar piştikten sonra dilimlenmiş sarımsağı ve tuzlu yuğurdunu ekleyip bir iki taşım kaynatın. Hiçbir aşamada sakın TUZ koymayın! Yoğurttaki tuz yeterli oluyor.


Ispanak yemeğinden farkı: havuç, salça ve pirinç yok. Ayrıca ben bu yemeğe hiç su koymuyorum, yoksa çorba gibi oluyor.


Diğer tuzlu yoğurtlu tarifler de bila - Wait for it!- hare gelecek.


Şimdiden afiyet olsun!



Etiketlerle Ara / Search by Tags
Henüz etiket yok.
© 2016 by TWO FOODIES.
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page